Doprava zadarmo

Ako ošetriť masívny nábytok počas jesene?

Jeseň je najfarebnejším ročným obdobím. Okrem príjemných farieb prináša aj zmeny v počasí. Vzduch sa začína ochladzovať, čo vplýva nielen na ľudí, ale napríklad aj na nábytok. Chlad, vlhkosť, vykurovanie sú faktory, ktoré môžu výrazne ovplyvniť vzhľad a životnosť dreva. Práve preto je údržba masívneho nábytku nevyhnutná.

Čistenie a odstraňovanie prachu

V miestnostiach sa prirodzene nachádza prach, ktorý sa usádza najčastejšie na nábytok. Kvôli vykurovaniu sa môže zvýšiť aj tvorba prachu. Nábytok treba pravidelne utierať suchou alebo mierne vlhkou handričkou z mikrovlákna. Tá očistí nábytok bez poškodenia povrchu. Agresívne čistiace prostriedky môžu drevo vysušiť.

Nehydratujeme len pleť, ale aj drevo!

Suchý vzduch, ktorý vzniká vykurovaním spôsobuje, že drevo stratí svoju prirodzenú vlhkosť. Môže sa stať, že začne praskať. Predísť sa tomu dá používaním olejov alebo voskov na drevo. Tenkú vrstvu vtierajte do povrchu nábytku. Použitím zvlhčovača vzduchu tiež pomôžete udržať správnu vlhkosť v miestnosti.

Nábytok zahalený v šere

Jesenné lúče nie sú tak silné, ako napríklad letné, ale priame slnko môže nábytok poškodiť kedykoľvek. Na váš masívny nábytok by malo padať čo najmenej priamych slnečných lúčov, pretože by nábytok mohol vyblednúť. Napríklad drevené komody je vhodné umiestniť úplne mimo dosahu slnka. Tieto pravidlá sa samozrejme týkajú aj nábytku do spálne, napríklad aj jednolôžkových postelí.

Drevo nepatrí všade

Životnosť nábytku je ovplyvnená prostredím. Nesvedčia mu miesta, kde je vystavený extrémnym zmenám teplôt a vlhkosti. Týka sa to aj tých najmenších kúskov nábytku, ako napríklad nočných stolíkov. Masívny nábytok, ktorý ste počas leta mali napríklad na terase, by ste v chladnejších mesiacoch mali presunúť do interiéru, aby bol chránený pred chladom aj dažďom. 

Krásne udržiavaný nábytok je súčasťou príjemného jesenného sedenia pri krbe, v teple domova s najbližšími. Ak dostane nábytok potrebnú starostlivosť, odvďačí sa dlhou životnosťou a nemenným vzhľadom.